Overal avatars

De Roeptoeter ruikt weer eens een kans! Hebben jullie dat ook, beste lezers dezes? Sinds het met de kunstmatige intelligentie zo hard gaat en daarmee de robotisering van onze samenleving opnieuw in de versnelling is geschoten, ziet www.deroeptoeter.nl overal mogelijkheden! Na het bio-blog-boek (met de titel: Mijn Vader Theo) kan ik het volgende boek gewoon laten schrijven door de inzet van Chat GPT… niemand die het merkt! Inclusief de in een bepaalde kunststijl gemaakte illustraties! En het gaat duizendmaal sneller, dan wanneer de Roeptoeter dat allemaal met de eigen hand moet gaan zitten doen!!! Hetzelfde geldt voor het genereren van lestips en het delen van lestools… Het wordt dus hoog tijd, dat ik aan mijn opvolger ga denken. Serieus! Ik ga lui achteroverleunend mijn Avatar al mijn werk laten doen. Wat een heerlijk vooruitzicht: alle menselijke fouten zullen worden uitgebannen, alle menselijke trekjes zullen worden gladgetrokken, figuurlijk en waarom niet ook letterlijk? We worden zo langzamerhand toch al allemaal van plastic, hergebruikt of niet… En de vuistregels laat ik dan presenteren door mijn Avatar… Nee, maar, echt hé? Ik zie ze al overal om mij heen: op het eerste gezicht lijken ze gewoon een mens van vlees en bloed, bij nader inzien zijn ze een geteleporteerde versie van een avatarieel hologram! (Zo verdenk ik bijvoorbeeld onze teflonpremier er al enige tijd van eigenlijk een robot te zijn. Zou hij geprogrammeerd worden door zijn moeder? Gaaf!)
Nee… de Roeptoeter ruikt geen kans, dat is maar gekkigheid. De Roeptoeter voelt eerder een lichte dreiging: hoe lang duurt het nog, voordat we worden ingehaald door de virtuele werkelijkheid? Kunnen we de ontwikkelingen op dat gebied wel bijhouden? En vooral: hoe wapenen we onze kinderen tegen de macht van het internet, de sociale media, de manipulatie van het nieuws, het vervormen van de waarheid? Hoe draaien we voor de komende generaties het roer om, zodat zij vooral de voordelen zullen kunnen ervaren van onze technologische hoogstandjes? Vermoedelijk niet door lui achterover te gaan leunen en het allemaal maar te laten gebeuren. Blijf kritisch en alert! Vooruit met de geit, Roeptoeter… niet zo somber…