Ja , Hallo, ik dacht , ik bel je even!

Nou, lieve schat, daar ben ik ,weer even aan de lijn… Bel ik eigenlijk gelegen? Oh! Okay! Maar dat is pas over een half uur! Dan heb ik je allang weer opgehangen… Neee… ik wou effe met je kletsen… ik dacht zo: je bent zeker blij, dat je de ellende van de doorstroomtoets nu niet hoeft te begeleiden… wat een zenuwenbedoening is dat! Nee…sorry…je bent NIET blij… verkeerd woord… Het gaat niet zo goed nog? Nou, dan hoop ik, dat mijn belletje je een beetje kan afleiden … dat snap ik… nou ja… je mist in ieder geval de ouders van Adriaan! Tsjongejonge, wat zijn die een partijtje lastig! Adriaan heeft een keurig Havo advies, ook bereikt met clandestiene bijlessen,… ja… dat weet ik wel… jij hebt ook heel veel tijd aan hem gegeven… maar toch… nou zitten ze hem wijs te maken, dat hij, wanneer hij die doorstroomtoets goed maakt, naar het Stedelijk Gymnasium kan, want dattie dan een score hoger kan halen en dat is dus VWO en VWO is hetzelfde als atheneum/ gymnasium, dus… ze hebben hem nog niet opgegeven… nee… dat kon nog niet… kan pas in maart… echt wel! Dus wat denk je? Dat joch zit grijs van ellende in de klas. Zo zielig! Op van de zenuwen! En zo zijn er nog een paar… Dat moesten ze toch afschaffen… die toetsen, ja! Allemaal! Schieten we niks mee op! Is één van mijn stokpaarden… ja… weet ik… nou… dan hou ik daarover op. Niet ophangen nog: drie keer raden namelijk wat Kees me geflikt heeft, over toetsen gesproken, die flapdrol! Ik had de kar met de gameboys al een dag van te voren netjes in mijn klas klaarstaan, alles opgeladen en wel, kom ik op dag één het lokaal in: kar weg! Ja! Met alle gameboys en al… jahaaa… ik weet wel dat dat tablets zijn… laat me nou… Groep 8 zou de toets digitaal maken, toch? Kinderen blij, ik blij, want dan hoef ik het ook niet zelf na te kijken, weetjewel. Alles neutraal, nickt me daar die Kees de hele bubs onder de kont vandaan, IN OVERLEG MET Maarten. Ja, meneer de Lange voor jou… Ik op hoge poten naar Kees, die stuurt me naar Maarten, die zegt: Tsja, Kees had vorig jaar in groep 8 dat akkefietje met dat hij werd verdacht van het frauderen van de toetsuitslagen, weet je nog? Ja! De geruchten gingen, dat hij een aantal opgaven letterlijk met de kinderen had geoefend van te voren en dat hij hier en daar wat foute antwoorden ‘over het hoofd had gezien bij het nakijken’… zo ken ik er ook nog wel en paar… maar… eerlijk is eerlijk, dat getoets is gewoon super fraudegevoelig, toch? Ik vind van wel… Hoe dan ook: zijn groep had een uitzonderlijk goede eindscore behaald. Weet je nog wel, toch? Dat was jouw ouwe groep! Joh… dat kan je je toch nog wel herinneren? Die rel? Jij was zelf ook heel erg verbaasd over de uitslag… klopte helemaal niet met het voorlopige advies enzo… Hoe kan je dat nou niet meer weten, schat? Oh. De klap heeft ook je geheugen geraakt en niet alleen je been… excuus… anyway: nu mag Kees zich niet meer aan papieren toetsen wagen, maar moet hij zijn leerlingen alles digitaal laten maken. Moet van Maarten… Maar Kees zelf beweert, dat hij is ‘uitverkoren’ om ‘een pilot’ te draaien… hoe vind je die? Kan je je daar niet druk over maken, nu? Oh. Je kan het er niet bij hebben… teveel prikkels weer… nou vertel es dan: hoe gaat het verder met jou? Wat gaat die fysio zo met je doen?…. Jannie? Jannie?