Download hier …

De welgestelde vraag van de week is: wat is avontuurlijk onderwijs?

De welgestelde vraag van de week komt van een dierbare collega. De Roeptoeter kent haar goed! Zij vraagt de Roeptoeter haar te helpen. Zij moet voor een studiedag een pitch maken en daarbij zichzelf presenteren aan de rest van het team, door een antwoord te geven op de vraag: “Wat is voor jou avontuurlijk onderwijs?”

De Roeptoeter helpt haar maar wat graag!

Beste kleuterleerkracht: Ik heb es even na zitten denken over de term ‘avontuurlijk onderwijs’. En ik kwam uit bij:  het ontdekken van het onalledaagse in alledaagse dingen! Want daar ben jij echt een kei in!
Dat zit zo, denk ik:
het is natuurlijk allemaal een kwestie van een ander perspectief! Avontuurlijk is voor veel mensen hetzelfde als groots en meeslepend, op zoek naar een andere horizon in de verre vertes aan de einder. Maar…als je daar dan bent en je kijkt om, van verweg terug naar dichtbij, dan kan je zien, als je echt goed kijkt, wat jij dus doet, dat juist in het alledaagse het grootste avontuur zit! In het van niets iets maken!
Daarmee geef die unieke kinderen, die je als leerkracht onder handen mag nemen, kansen om zich op een passende manier te ontwikkelen. Dat is een mooie volzin!  Maar het wordt een holle frase, wanneer je niet in staat bent, om met kleine dingen een groot verschil te maken. En dat laatste is precies  wat jij volgens mij doet!!! Hoe dan?
1.Door dat kind even extra te ‘zien’. (Die knipoog, die aai over de bol, dat navragen, de zorg delen).
2.Door de toon van je stem(ming). (Je prettige humor, die grap met de banaan, lucht geven, relativeren)
3.Door elke dag op waarde te schatten (Alles eruit halen wat erin zit, alles erin stoppen wat je eruit kan halen!)
4.Door in beweging te blijven! (Fysiek en creatief denkend actief zijn en altijd op zoek naar verbetering)
Wat jij de kinderen biedt is vaak al uitdagend, speels en avontuurlijk , gestoeld op jouw creatieve veelzijdigheid, gerijpt op je levenservaring als prettig en gevoelig mens. Daar komt nog es bij, dat jij goed en intens kan luisteren en dito observeren. Ook dat wat onderhuids zit bij een ander, kan jij goed peilen. En dan zijn je plannetjes misschien klein, maar wel helemaal raak! Schot in de roos!
Nou, als dat geen pitch is….
Kan je hier iets mee? En dan zo’n lollig filmpje maken, met de poppen enzo?  Dat jij ( een pop) op een fietsje op zoek gaat naar avontuur en dat je overal rondkijkt en niks vindt en dat je thuis komt en meteen een idee hebt voor een filmpje?
Of dat je bellend met een banaan een paar van de bovenstaande volzinnen citeert?
Zet ‘m op en laat je niet opjutten!  Ik had graag bij jou in de klas gezeten, als kleuter…

Een drama- lagerhuis- debat over het koningshuis. Voor groep 8!

Dit is echt errug leuk om te doen met de leerlingen van je groep 8!  In een dramales debatteren over het koningshuis, in aanloop naar Koningsdag. Dol en dwaas! De Roeptoeter heeft er vele malen veel plezier aan beleefd! Een beetje links indoctrineren, zou een bekend populist dit noemen. Hij gaat zijn gang maar! Jij toch ook?

Lagerhuis debat Oranje

Wat doe je met bokkige collega’s? 10 vuistregels!

En dan heb jij zo’n leuk plan! En dan wil je dat zo graag uitvoeren! En dat kan je niet alleen! En dan willen je collega’s er niets van horen… om wat voor een reden dan ook… met alle respect… Wat doe je dan? Hoe krijg jij je bokkige collega’s mee? De Roeptoeter heeft er 10 vuistregels voor. Ze zijn een beetje ondeugend… die vuistregels dan, hé. De Roeptoeter is altijd heeeeel braaaaafffff….

Wat te doen met die bokkige collega’s

Sprookjeshussel

Hier is een leuke activiteit die overal zomaar tussendoor kan worden gefroemeld! Het enige dat je nodig hebt is een aantal afbeeldingen van diverse sprookjes. Husselen maar! En veel plezier!

Sprookjeshussel

 

Kleuterklets 7

We kletsen er wat aan af en denken zeker te weten, wat we geloven! huh? Waar ging het deze keer over met die kleuters in de kring? Lees het maar gauw en misschien helpt het jou om eens zo’n kleutergesprek zelf te leiden?

Een goed gesprek 7

De welgestelde vraag van de week: Hoe maak je zelf een voorstelling, beste Roeptoeter?

De welgestelde vraag van de week komt van een ex-collega Esther uit Badhoevedorp.

Beste Roeptoeter, vraagt ze, hoe maak ik zelf een voorstelling met mijn groep 8? Heb jij daar tips en ideeën over? Jazeker Esther, wat leuk dat je dat vraagt! Ik heb er ook al 10 vuistregels voor opgesteld en hieronder ga ik iets meer achtergrond geven over dat 10 stappenplan. Lees je mee? Waag je de sprong?

Heb je meer advies nodig, dan hoor ik het graag!

De welgestelde vraag van deze week komt van een ex

Telefoon/email
06 37277853
corinne@deroeptoeter.nl

Postadres
Van Dortstraat 78
2023 JP  Haarlem

KvK
78742803