Pesten strafbaar maken?

Tsja, Roeptoeter, dat is een goede vraag! In La douce France proberen ze met strenge straffen  pesters en aspirant pesters te ontmoedigen. Zou dat dan dé oplossing zijn? Krijgt de samenleving dan het pestprobleem de wereld uit? www.deroeptoeter.nl denkt daar een beetje anders over en pakt pesten liever bij de wortels aan met ‘de drietand van Neptunus’:
1. Lik op stuk – pesters meteen aanspreken op hun gedrag en vooral op hun verantwoordelijkheid voor de sfeer in de groep en voor de gevolgen van het pesten bij het slachtoffer van dienst.
2. De hele groep betrekken, elke keer weer, bij het oplossen en voorkomen van pestgedrag – niet alleen de focus op de aanstichter en zijn/ haar/ hun slachtoffer, maar ook de ‘onschuldige’ omstanders inschakelen. Zij laten het pesten soms ook zomaar gebeuren, immers?
3. De ouders van de pesters zowel als hun targets direct op de hoogte brengen en houden- samen met hen plannen maken om wel het gewenste gedrag te bewerkstelligen. De slachtoffers weerbaar maken en steunen, maar ook de pesters leren voor zichzelf op te komen ZONDER ANDEREN TE KWETSEN.
De Roeptoeter noemt deze aanpak de drietand: alledrie de punten moeten tegelijk in het probleem gestoten worden!!!
En bij alles deze realisering: zolang wij als samenleving diep in onze harten en in ons collectieve geheugen eigenlijk een diepe bewondering koesteren voor mensen met een grote bek, een groot ego, maatschappelijk aanzien, macht en geld en roem en een alles of niets vechtersmentaliteit, zolang wij met elkaar het moeilijk vinden om alles wat kwetsbaar is goed te beschermen, zolang zullen alle methodes en aanpakken van pestproblemen niet effectief blijken te zijn! Wij moeten anders gaan denken over macht en onmacht!
De Roeptoeter gaat wat dieper in op deze materie in minstens twee artikelen op de website:
In een spreekbeurt over groepsdruk en in een casus over meidenvenijn. Klik maar op de links, als het je interesseert!.