“Juf Corinne, heb je ook een programma voor in de vakantie voor ons? Ik vind het zo’n gedoe, met twee kinderen thuis…!”

Deze vraag kreeg ik in de Coronaophokweken van een moeder, tijdens de eerste golf. Wat lijken die weken van de eerste lockdown lang geleden! De vraag blijft echter actueel, zoals ik van een nog -wel -voor -de -klas -staande collega vernam. Ouders? Daar kan je beter soep van koken, volgens Madelief, dat lieflijke deerntje uit de boeken van Sjoerd Kuyper, maar daarover graag een andere keer.

Nee: ouders? Ze zitten met hun handen in het haar, als het erop aankomt de kinderen thuis te vermaken of te onderwijzen of anderszins bezig te houden. Dat is een serieus te nemen signaal! Dat verdient serieuze aandacht! Laten we dat niet wegschamperen in onderwijsland…Wie pakt het op?

De vraag zag ik ook voorbij komen, in allerlei varianten, op de feesboekpagina van en voor de uit principe thuis lesgevende ouders. Die dat overigens niet doen vanwege de Corona, maar vooral vanuit de door hen gevoelde noodzaak het onderwijs in eigen beheer te verzorgen. De kinderen in kwestie kunnen of mogen niet (meer) naar een al dan niet reguliere basisschool.

Beste lezers, neem daar, op feesboek, als je tijd en zin hebt en je hoofd ernaar staat nu, eens een kijkje bij die berichten van die ouders! (Thuisonderwijs info voor geïnteresseerden) Dat is waaaanzinnig leerzaam! Het geeft namelijk precies aan:
1.dat er best veel mis is met het reguliere onderwijs, ( nee, niet met hoe jij dat organiseert in jouw klas, natuurlijk!)
2.dat er toch best veel kinderen tussen de wal en het schip zijn gevallen, om wat voor ’n reden dan ook,
3.dat de wet op het passend onderwijs een fiasco genoemd kan worden,
4.dat goed onderwijzen een echt vak is voor echte vaklui, zoals jij!!!

En die echte vaklui, ja, jou dus ook, m’n beste, roep ik bij deze op om, naast het maken van een programma voor de kids thuis, voor tijdens de vakantie, de Coronaophokweken of permanent, ervaren en gedreven als jullie zijn, te ijveren voor het oprichten van een nieuw schooltype:
de TOP-PABO!

Een Pedagogische Academie oftewel een twee- jarige beroepsopleiding op academisch niveau, dus aan de Universiteit! Voor die leerkrachten uit het basisonderwijs, die verder willen kunnen kijken dan het schoolplein. Die bijvoorbeeld het online lesgeven beter willen kunnen benutten voor de thuiszittende leerlingen. Maar ook voor ouders, die uit vrije wil of gedwongen door omstandigheden van diverse aard, thuis verantwoord en zinvol onderwijs willen kunnen geven aan hun niet in het gewone onderwijs passende kinderen. Colleges volgen van wetenschappers uit o.a. de (ortho)pedagogiek en de ontwikkelingspsychologie, die hun kennis en inzichten willen leren koppelen aan de onderwijspraktijk. Een kruisbestuiving van de inzichten opgedaan op de basisschool, thuis en in de wetenschap…

Gat in de markt, toch? Dus: Wie biedt? Welke partij neemt dit op in haar/zijn verkiezingsprogram? Kom maar door met die poen!!! Samen met de pot met geld voor het sowieso beter faciliteren van online onderwijs én die zak centen voor het kleiner maken van de klassen én de pegels voor het wegwerken van het lerarentekort!

Ideetje? Joehoe? Iemand?