Beste demissionaire minister van onderwijs,

De hele maand december de basisscholen dicht! Als ik minister was van onderwijs, zou dat het eerste zijn dat ik de goegemeente door de staatsstrot zou duwen. Alleen op school bij elkaar komen om daar met elkaar een gezellig Sintemaartenkerstmanklaas-feest te vieren, desnoods met een beetje vuurwerk op het schoolplein, maar verder: geen lessen, niet stressen, geen half zieke, snip -en snotverkouden, doodvermoeide kinderen en volwassenen aan beide kanten van de Corona- demarcatie-zônes in de lokalen, geen oplopende ruzietjes en mekaar -in- de- weg- zitterites. Geen geregel. Geen gedoe. Kwaliteitstijd in en met het gezin! Geen ouders die in één nacht de school moeten zien om te toveren tot een Sintpaleis met verantwoorde decoraties en meanderende pieten en die dat een krappe twee weken later weer moeten omstylen naar een kerstsfeer met en zonder heidense taferelen naast, onder, boven of onder een politiek correcte kersstal. In december zijn we allemaal gebaat bij een halve winterslaap. Laat op en vroeg naar bed. Geen gezeur.

Niets te zijn.

Ik zou bijna zeggen: bedankt Corona! Want jij gaat ervoor zorgen dat, Covidsgewijs , er wat minder massaal feest gevierd zal worden dit jaar. Aah…. Heerlijk vooruitzicht, beste Arie, toch?

Door corona geen Sinterklaas en op school en op het werk van pap en op het werk van map en op het werk van de nieuwe partners en ook niet op het werk van opa en/of oma of op de naschoolse opvang , de sportclub en in het winkelcentrum om de hoek. Door Corona geen grote bourgondische kerstdiners, op school noch thuis, met moeilijke gerechten en opgetutte kinders, collega’s, familieleden, buren en burinnen die er misschien eigenlijk zelf ook niet zo’n zin in hebben.

Het is gewoon teveel! We willen rust in de tent!

Dus: lieve minister, laten we het voortaan lekker kalm houden in december. De hele maand december de basisscholen dicht. Doe je mee?