Papa, wat doe je nu?

“Nee! Ik wil dat niet! Dat staat niet leuk!”
Het schalt door de stille straat. Alhoewel? Stil? Er is fiets- en wandelverkeer. Ouders met hun kroost op weg van huis naar school, van huis naar de opvang, van de opvang naar school, van school of de opvang naar het werk of terug naar huis. Spitsuur in het leven van alle ouders met jonge kinderen.
“Mama moet het doen!”
Het kaatst woedend tegen de huizen op. Ik, nieuwsgierige aag, die ik d’r ben, gluur uit het raam.
Ah! Het tafereel is als volgt: In grote haast het huis uitgestormd, met dochterlief onwillig in het kielzog, probeert vader het haar van zijn meisje te fatsoeneren. Niet met losse haren naar school! Veel ouders denken, dat dat helpt tegen het overspringen van de eeuwige hoofdluis, die kleine en vileine ploert, die altijd maar weer op onschuldige kinderkoppies loert en niet te verslaan is! Na een grote of kleine vakantie is het bal. Voor de hoofdluizen dan! De kinderen en hun ouders hebben er minder lol van… De knuffels in de vriezer? Nee! In de magnetron! Het nieuwste anti-luizenspul per liter ingekocht! Kaal of kammen! Nou, kaal, dat zou in vele gevallen het allerbeste helpen, maar daar wil geen modern ouderpaar meer aan. Dat zou ze net iets teveel retro zijn! Voor de spulletjes in huis  en voor de mode terug naar de jaren vijftig, dat is okay! Zelfs de opgeschoren mannenkoppen zijn terug in het straatbeeld. Peaky Blinders? Natuurlijk! Jaren vijftiger kan je het niet hebben… het pakket gebruiken, regels en routines uit die versufte periode van vlak na WOII, dat komt er niet meer in. Dus ook het ‘Mama moet het doen’ heeft vandaag de dag geen kans. Paps en maps zijn volledig gelijkwaardig en de taken voor huis en have zijn eerlijk verdeeld. Toch? Ach jee… kwa haren doen denkt dit meisje er duidelijk anders over! Kennen jullie dat spotje nog, beste lezers? Van een paar jaar terug? Van die vader, die met hulp van de stofzuiger in een vloek en een zucht de lange haren van zijn drie dochters samenbindt met de vooraf om de stofzuigerslang geschoven haarelastiekjes? Hij zet de machine aan, houdt de slang boven het hoofd van de dochter die aan de beurt is (ze zitten op een rijtje) en zuigt met de stofzuiger de haren op, alle lange slierten zo, floep in één keer in de slang. Schuift dan een elastiek om het door de stofzuiger keurig in de slang bij elkaar gehouden haar. Revolutionair in al zijn technische eenvoud! Briljant!
Vandaag, hier buiten op de stoep wil dat niet werken, natuurlijk. Geen stofzuiger in de buurt… en besides… de tegenwoordige stofzuigers hebben geeneens een slang meer. Dus, papa, wat doe je nu? Ja! Hoe liep dat af? Jullie mogen raden, lieve volgers! Er zijn drie opties:
A. De jongedame gaat met losse haren naar school
B. Paps neemt haar in een houtgreep en krijgt het alsnog voor elkaar
C Mams komt erbij en maakt de staart.

Onder de goede inzendingen wordt een kleine attentie verloot!
Enne: wat zou jij doen en waarom dan? Ik ben benieuwd!
p.s.: Ik heb het NIET gefilmd….