De vloek die Google heet

Blijf ik een digibetus of word ik digigek? Tsja, beste lezers, ik heb het er maar druk mee, met deze vraag, want: waarheen leidt de weg, die ik moet gaan? Terug in de tijd? Weg van de computers? Alles weer lekker analoog en met de hand en uit de losse pols? Maar hoe ver terug dan? Naar de tijd van Bartje, die niet meer wilde bidden voor brune boon’n? Of moet ik blijven wie ik nu ben; een halve gare met oppervlakkige kennis van het wû wû wû, kachelend op de vluchtstrook van de digitale snelweg? Of maak ik een sprong voorwaarts en ga ik alsnog op digiles, zodat dit me niet meer kan overkomen: een hele dag in de weer met het downloaden van een app, onhandig klunzen bij het Zoomen, opgeslagen foto’s niet meer terug kunnen vinden bij het kopje ‘afbeeldingen’, weer die Student aan Huis in huis…
Er zit een duveltje op mijn linkerschouder, dat listig in mijn oor lispelt: “Sssstop ermee! Flikker het allemaal aan de kanttt! Bevrijd je van de vloek die Google heettt! Levenssssgevaarlijk al die informatie op het nettt. Gedraagttt iemand zich vreemd? Zoek het even op! Kenmerken van borderline/ autisme/ dyslexie? Gevonden! En jij benttt mettteen een expert en de diagnossse isss gesssteld. Gevaarlijk! Fakenews! Misinformatie! Meningen verdringen de feittten!”
Ik wil zo graag niet afhankelijk zijn van ‘TheBigBrothersAreWatchingYou’ TechGiganten die alles voor mij en over mij en van mij onthouden en beheren! Ik wil mijn eigen geheugen terug van die externe harde schijf! Ik weet steeds minder, ik moet steeds meer opzoeken…
“Ping”. Daar valt een appje in mijn box. Kleinzoon N. met een grappige selfie. Kleindochter A. die een liedje voor me zingt. Meteen poeft het duveltje van mijn linkerschouder terug in zijn/ haar/ hun doosje. Heerlijk, dat internet! Die instant verbinding met dierbaren, familie, vrienden, volgers. Nooit meer verdwaald dankzij Googlemaps! Altijd de juiste trein met de ‘planuwreisindeNS- app’! Vertaalmachine, adresboek, zoekbuddy, de hele wijde wereld in mijn broekzak. Nee, ik wil nooit meer zonder.
Dus, Grote Vakantie, www.deroeptoeter.nl is dan toch op reces, kom maar op met die cursus! Eh… ik moet nog wel even uitzoeken hoe ik dat online allemaal moet zien te regelen… student aan Hui-huis? Heb je nog even? Ik heb tot 1 september… Tot dan, beste mensen, fijne vakantie!