Januskop

Ken je dat , beste mensen? De MMMJK? Ik ken er wel een paar. Jij vast ook wel, zeg het maar eerlijk! Wat is namelijk een MMMJK? Dat is een MedeMens Met JanusKop. Iemand met een two face, oftewel, met twee gezichten. In gesprek met een ouder zijn ze vriendelijk, beleefd en vrolijk positief. Gaat de deur van de klas achter hen dicht, dan zijn ze meteen kortaf, streng, op het saggerijnige af. In gesprek met jou zijn ze lief en meelevend, rustig belangstellend, maar draai jij je om, dan stappen ze op hoge poten verontwaardigd met een boze klacht, over jou, naar de directeur of naar één van je collega’s! Om daar over jou te gaan klagen! Heb je gezellig met elkaar thee zitten drinken, kom je daarna bij school je kinderen ophalen, kijken alle collega-ouders jou vreemd aan, omdat ze van je theedrinkmaatje iets over jou hebben gehoord. Uit betrouwbare bron vernomen… Dat ‘soort’ mensen, zeg ik heel oneerbiedig, heeft een Januskop!

De term komt uit de poppenkastwereld, waar het er allemaal lekker zwart wit aan toe kan gaan. Eenduidige personages met een flat character, zoals ook in vele komedies te zien zijn. Cliché mannetjes en vrouwtjes met een vast karakter. De domme, de slimme, de lepe, de charmante, de oplichter, de oplosser, het gezag. Ons leven weergegeven als een aflevering van de Muppetshow! Heel herkenbaar en veilig voorspelbaar! Zo zie je al van verre de problemen en verwarringen van de personen aankomen en kan je je als toeschouwer vast verkneukelen over wat er onherroepelijk staat te gebeuren. Voorpret! En jij weet het al en die figuur in dat spel nog niet. Echt genieten! Sommige poppenkastfiguren, van hout of klei of papier maché, hebben voor de variatie in emoties een blije en een boze kop, die de speler afwisselend kan inzetten door ofwel de kop op zijn vinger een slag in de rondte te draaien, ofwel de hele pop om te kiepen. Dan zit de andere kop, dat tweede gezicht , onder de rok van de pop. Heel handig! Letterlijk in één handomdraai wisselt het karakter van de pop. Ik spreek uit ervaring! Maar, de Januskoppen in je directe omgeving, die collega, die buur, die ouder, die als het ware ook in een handomdraai wisselen van karakter, die zijn een pain in the ass.

Kinderen hebben dat feilloos door! Ik zie het altijd te laat! Ik ben naïef en te goed van vertrouwen. Kinderen prikken er feilloos doorheen. Die kan je niet foppen met onoprechte maniertjes. Ik hoop dat de meesten van hen het gedrag van de Januskoppende volwassenen niet zullen gaan kopiëren later.

Waar komt het uit voort? Onmacht, beste lieden, jaloezie en onzekerheid. Zodra je dat inziet, zou je de angel van het venijn eruit kunnen halen. Beter is het misschien om je er niets van aan te trekken. Eerlijk duurt het langst!

Succes!